Welkom op mijn blog met tips voor duurzaam, milieubewust, milieuvriendelijk en diervriendelijk gedrag. Huis-, tuin- en keuken-tips. 'Open deuren', maar ook wat minder vanzelfsprekende dingen. Hopelijk zijn er velen die er iets mee doen, waardoor het milieu weer een klein stukje beter wordt. Alle beetjes helpen!

dinsdag 31 december 2013

Vuurwerk: milieuvervuilend en ongezond

Of je nou voor of tegen consumentenvuurwerk bent: het is een feit dat vuurwerk heel erg milieuvervuilend en ongezond is. 
Stel dat vuurwerk helemaal niet zou bestaan, en het zou nu uitgevonden worden. Grote kans dat het niet goedgekeurd zou worden, denk ik. Groot gevaar voor de volksgezondheid en de natuur.

Persoonlijk heb ik een enorme hekel aan vuurwerk. Misschien komt het omdat ik enigszins hoogsensitief ben: ik kan slecht tegen teveel prikkels zoals lawaai, stank, onrust, onverwachte geluiden/beelden, e.d. Vooral van de harde knallen word ik gek, van de stank krijg ik hoestbuien en van het onverwachte afsteken op allerlei plekken word ik doodsbang. 
Maar belangrijker: vuurwerk is ontzettend vervuilend voor zowel de lucht, het water en de bodem. En vuurwerkdampen zijn heel ongezond. Binnen blijven dus, met ramen en deuren dicht en zelfs ventilatieklepjes/schuifjes maar even gesloten houden...

Fijnstof, zware metalen en afval

Gekopieerd van de website van MilieuCentraal
Het afsteken van vuurwerk vervuilt de lucht, vooral met fijnstof, waarop zware metalen meeliften. 
De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof wel 40 keer zo hoog als normaal. Het inademen ervan is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor mensen met een zwakke gezondheid of longziekte.
Ook zorgt vuurwerk voor bodem- en watervervuiling. Dat komt door het fijnstof dat neerdaalt en door onverbrande vuurwerkresten. Boosdoeners zijn de zware metalen in vuurwerk: barium, antimoon en strontium, die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. En koper, dat bij te hoge concentraties giftig is voor het waterleven.

Knalvuurwerk bestaat vooral uit buskruit. Siervuurwerk bevat daarnaast ook zware metalen die zorgen voor de kleur- en geluidseffecten. Vanwege die zware metalen geeft siervuurwerk meer schadelijke uitstoot dan knalvuurwerk.

Naar schatting dertig procent van het afgeschoten vuurwerk is illegaal. In zulk vuurwerk kunnen zeer schadelijke stoffen zitten, zoals cadmium en perchloraat. Daarom is illegaal vuurwerk gevaarlijker en schadelijker voor het milieu.

Luchtvervuiling

Vuurwerk veroorzaakt luchtvervuiling. Het gaat vooral om fijnstof, en daarop liften zware metalen mee. Op oudejaarsavond kort na middernacht schieten de concentraties omhoog. De concentratie ligt op 1 januari vaak wel zeven tot acht keer zo hoog als de normale dagconcentratie. Vooral de eerste twee uur van het nieuwe jaar zijn ze wel vaak tientallen keren zo hoog als normaal.
Het inademen van fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Met name mensen die last hebben van hun longen of een zwakke gezondheid hebben, zullen hier last van hebben. Dat gebeurt vooral tijdens jaarwisselingen waarbij het windstil is en niet regent; het fijnstof blijft dan langer hangen. Wie last heeft van de luchtvervuiling, kan het beste een aantal uren na middernacht binnen blijven.

Bodem- en watervervuiling

De schadelijke stoffen in onverbrande resten van vuurwerk en in de kleine stofdeeltjes, dalen neer en komen dan vooral in de bodem terecht. Het gaat dan om schadelijke zware metalen, zoals koper, barium, strontium en antimoon, en in het geval van illegaal vuurwerk mogelijk ook cadmium. Barium, antimoon en strontium zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Koper is in hoge concentraties giftig voor dieren die in het water leven, en schadelijk voor planten.
Gaandeweg verplaatst de vervuiling zich naar het oppervlaktewater. Via deze weg levert vuurwerk een forse bijdrage aan de ophoping van zware metalen in het milieu. Die zware metalen kunnen niet worden afgebroken door biologische processen en blijven dus het milieu vervuilen. Voor koper worden de milieunormen in het water overschreden. Vuurwerk draagt daaraan bij: ongeveer achttien procent van al het koper in het oppervlaktewater komt uit vuurwerk.

Vuurwerkafval

Elk jaar zijn er meer dan 800 vrachtauto’s nodig om al het afval van vuurwerk op te ruimen. Dat afval is hoofdzakelijk karton en papier, met de nodige onverbrande zware metalen erin. Het is belangrijk dat al het afval snel wordt opgeruimd, zodat de metaalresten niet kunnen uitspoelen naar de bodem en het oppervlaktewater. Vuurwerkresten kunnen bij het huishoudelijk afval.

Gehoorschade

Knalvuurwerk belast het milieu minder dan siervuurwerk, maar het geeft wel meer kans op gehoorschade. Naar schatting 800 tot ruim 1.600 mensen lopen jaarlijks blijvende gehoorschade op. Dat gebeurt vooral bij degenen die het vuurwerk afsteken, of er dichtbij in de buurt staan. Ook zorgt vuurwerk elk jaar voor overlast en stress bij mens en dier. 

Milieutips:

  • Koop geen vuurwerk, steek geen vuurwerk af.
  • Ga niet naar buiten met oud-en-nieuw als het niet nodig is, houd ramen en deuren gesloten.
  • Houd je kinderen en huisdieren zo nodig ook binnen.
  • Wil je wel vuurwerk afsteken, doe dit dan alsjeblieft niet in de buurt van andere mensen en dieren, en belangrijk: ruim daarna al het afval op!
Een fijne, rustige jaarwisseling gewenst!



zaterdag 21 december 2013

Milieuvriendelijke kerst


Milieutips:

  • Maak een digitale kerstkaart die je per mail of via internet verzend, of koop kerstkaarten van kringlooppapier of chloorvrij gebleekt FSC-papier.
  • Als je een kerstkaart bij iemand (bijvoorbeeld de buren) in de brievenbus gooit, hoeft er geen envelop om heen. 
  • Enveloppen die je zelf krijgt kun je hergebruiken door een etiketje over het adres te plakken. 
  • Of een echt kerstboom of een kunstkerstboom duurzamer is, is afhankelijk van o.a. de grootte, hoe lang je hem gebruikt, wat je ermee doet na gebruik (hergebruiken/recyclen/weggooien), etc. Het meest milieuvriendelijk is natuurlijk géén kerstboom nemen. Als je wel een kerstboom wilt: er zijn ook verschillende mogelijkheden om een kerstboom te huren of adopteren
  • Gebruik kerstverlichting met ledlampjes. Laat de kerstboom en andere kerstverlichting niet de hele dag branden, maar alleen 's avonds als je in de woonkamer bent.
  • Koop waxinelichtjes zonder cupjes en hergebruik de cupjes van je oude waxinelichtjes.
  • Eet ook met Kerst zo veel mogelijk duurzaam: zo veel mogelijk biologisch, van het seizoen, uit je regio, met weinig verpakking, plantaardig en zo weinig mogelijk dierlijk.


Afval scheiden:

  • Dozen van kerstpakketten en andere pakjes bij het oud papier. 
  • Cadeaupapier kan opnieuw gebruikt worden of anders bij het oud papier.
  • Kerstkaarten en enveloppen na gebruik bij het oud papier.
  • Kapotte glazen kerstballen in de glasbak (bij bruin). 
  • Lege flessen en potten uiteraard in de glasbak. 
  • Loodwikkels van wijnflessen inleveren als chemisch afval.
  • Gebruikt frituurvet en olie apart inleveren op de gemeentewerf bij het chemisch afval. 
  • Kapotte ledlampjes bij het chemisch afval.


Vuurwerk is ontzettend milieuvervuilend, gevaarlijk en ongezond! Er komen veel schadelijke gassen vrij en heel veel afval. Niet kopen dus! 


zondag 20 oktober 2013

Milieubewust ziek zijn?

Het heeft even geduurd voordat ik weer een blog schreef. Onder andere omdat ik ziek was. Ik vroeg me vandaag af: ben ik ook nog milieubewust als ik ziek ben? Ja, maar m'n gezondheid gaat voor.

Gas en elektriciteit

Omdat ik thuis was, gebruikte ik uiteraard meer elektriciteit en gas dan als ik zou werken. De tv en dvd-speler waren veel meer aan, maar de computer helemaal niet. M'n iPad en iPhone wel, maar die gebruiken erg weinig stroom.
Voor het eerst dit seizoen moest de verwarming aan op dagen dat de zon niet scheen. Op 19 graden is genoeg. Alleen in de woonkamer en badkamer. In m'n werkkamer hoefde het nu natuurlijk niet. In de slaapkamer stoken we sowieso nooit. Als ik niet in bed lag had ik 2 truien aan en lag of zat ik op de bank onder een dekentje. Oh ja, ik heb ook op m'n elektrische warmtekussen gelegen toen ik veel last van m'n rug had...


Zakdoekjes

Ik gebruik papieren wegwerpzakdoekjes. Nooit stoffen wasbare zakdoeken, want die vind ik niet hygiënisch. Je wilt niet weten wat er allemaal uit m'n neus kwam... :-( Dat wil ik echt niet in m'n wasmachine hebben, sorry! Bovendien zou ik dan wel heel erg veel van die zakdoeken moeten hebben. De zakdoekjes die ik altijd gebruik zijn van ongebleekt zacht kringlooppapier, van het merk Memo, te koop bij iedere natuurvoedingswinkel. Memo heeft ook tissues van zacht ongebleekt kringlooppapier. Ook ons wc-papier is natuurlijk ongebleekt zacht kringlooppapier. Bij alle supermarkten te koop van diverse merken.

Voeding

Als ik ziek ben eet ik wat minder, op zich wel duurzaam. Wel veel vers fruit en groente. En nog steeds veganistisch, behalve een klein beetje honing voor m'n keel... Ik eet wel makkelijker dan normaal, wat meer pakjes, zakjes en potjes, meer verpakkingen dus. En ik had meer behoefte aan warm eten en drinken, dus waterkoker, magnetron en elektrisch fornuis waren vaker aan dan normaal. Gelukkig hebben we zonnepanelen. ;-)

Medicijnen

Medicijnen en supplementen bevatten soms dierlijke producten, zoals gelatine en lactose. Zoals te lezen is in deze blog zijn dierlijke producten niet zo duurzaam. Als ik de keus heb kies ik daarom voor producten zonder dierlijke ingrediënten. Ik heb o.a. een 100% plantaardige multi en zelfs een veganistische vitamine D3. En ik kies graag iets met zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal, indien mogelijk. 

Maar soms krijg je iets van je arts voorgeschreven wat je nou eenmaal nodig hebt. Bij mij gaat m'n gezondheid dan toch voor. Bovendien ben ik dan te ziek of te zwak om te protesteren, of om na te vragen of er ook een diervriendelijker of duurzamer alternatief is. Of ik ben blij dat ik überhaupt iets kan krijgen tegen de nare klachten... Dan ga ik later wel kijken wat ik nou eigenlijk naar binnen gewerkt heb, als ik dat kan vinden ergens in de kleine lettertjes van de bijsluiter. 

Een raar en opvallend verschil: Op voeding moeten de ingrediënten verplicht duidelijk op de buitenkant vermeld staan. En bovendien moeten de allergenen (melk, ei, noten e.d.) nog eens extra duidelijk vermeld staan. Waarom geldt deze uitstekende regel niet voor medicijnen? Waarom moet je zoveel moeite doen om erachter te komen wat de ingrediënten (incl. hulpstoffen) van het middel zijn? 

Omdat ik de bijsluiter weer eens las, kwam ik er ineens achter dat er gelatine in mijn paracetamol bleek te zitten. Schrik! Had ik jaren geslikt zonder te weten... Toen ik dit in een veganistengroep op Facebook zette, bleek gelukkig dat ik niet de enige was. Iedereen ging verschrikt de bijsluiter tevoorschijn halen en in de meeste merken bleek helaas gelatine te zitten. Het goede nieuws is dat iemand al had uitgezocht welke paracetamol wel vegan is: o.a. die van het eigen merk van de apotheek 'Samenwerkende Apothekers' en die van Finimal. Nemen we die dus voortaan! 
Vanwege een antibioticakuur wilde ik ook probiotica slikken. Mijn internetzoektocht naar een goede, hooggedoseerde met veel verschillende bacteriesoorten, zonder dierlijke ingrediënten (met name melk wordt veel gebruikt), eindigde bij slechts 2 goede probiotica: Solgar advanced multi-billion dophilus (vegacapsules) en Orthiflor plus (zakjes poeder).

Vervoer

Ik had me een tijd geleden aangemeld voor het lowcardiet: 10 dagen je (eigen) auto niet gebruiken. Nou is dat voor mij normaal gesproken al makkelijk omdat ik weinig rijd, maar nu al helemaal: de hele periode zat ik ziek thuis en de enige uitstapjes waren even lopen naar de huisarts en de apotheek. Autorijden had bovendien niet eens gemogen met de medicijnen die ik gebruikte. 
Stel dat ik naar het ziekenhuis had gemoeten dan had ik de tram gepakt; die stopt daar voor de de deur (Antoniusziekenhuis Nieuwegein). Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik ook wel eens te ziek ben geweest om met het ov te reizen en door manlief naar het ziekenhuis ben gebracht met de auto. Gezondheid gaat dan vanzelfsprekend toch voor... 

Oh ja, ik heb natuurlijk ook veel geslapen. Geen elektriciteit, gas, voeding e.d. voor nodig, dus heel milieuvriendelijk!

Milieutips:

  • Doe alleen het licht, de verwarming en evt. elektrische apparaten aan in kamers waar je bent. In de overige kamers kunnen ze uit.
  • Pak een extra trui of vest en een dekentje op de bank of op bed. De verwarming kan dan een graadje lager of uit.
  • Maak gebruik van de zon als gratis warmtebron voor je huis.
  • Gebruik wasbare zakdoeken of zakdoekjes van kringlooppapier.
  • Eet en drink zoveel mogelijk plantaardig, biologisch, vers en van het seizoen. Zo min mogelijk dierlijk, diepvries, verpakt en van ver.
  • Koop en kook niet te veel en anders kun je de restjes invriezen voor een andere keer.
  • Let ook bij medicijnen en supplementen op minder verpakkingen en dierlijke ingrediënten.
  • Lever medicijnen en supplementen die je niet meer gebruikt in bij de apotheek.
  • Gebruik zo weinig mogelijk de auto.

woensdag 18 september 2013

Leer

De meeste leren schoenen, handschoenen, kleding, banken en andere producten van leer zijn helaas niet diervriendelijk en milieuvriendelijk geproduceerd. Gelukkig zijn er veel duurzame plantaardige alternatieven.

Vee-industrie

Leer is geen afvalproduct van de vlees- en melkindustrie, maar een winstgevend bijproduct. 
Er is helaas nog geen keurmerk waaraan je kunt zien dat leer/suède afkomstig is van dieren uit de biologische landbouw. De koeien leven dus meestal in de vee-industrie, waar ze vaak worden gecastreerd, onthoornd en geoormerkt zonder verdoving. Ze komen weinig of niet buiten. Tijdens transport hebben ze vaak last van angst, verwondingen, extreme temperaturen en gebrek aan water. 
Het zachtste leer, voor de bovenkant van schoenen, handschoenen, jassen en portemonnees, is meestal gemaakt van hele jonge kalfjes. Vanwege de zachtheid wordt het populairste leer zelfs gemaakt van ongeboren kalfjes!

Broeikasgassen, water, mest

Het fokken van koeien (of ze nu vlees, melk of leer produceren) zorgt voor veel milieuvervuiling. Dierlijke mest vervuilt zowel de lucht als het water. Koeien produceren de broeikasgassen CO2 en methaan. Voor de productie van veevoer worden bossen gekapt, met als gevolg nog meer broeikaseffect. Het omzetten van veevoer naar vlees, melk en leer kost enorm veel aardoppervlakte, energie, water en voedsel. Het massaal houden van dieren zorgt voor een scheve wereldvoedselverdeling.

Looien met gif

Net als wol, is leer niet 'natuurlijk'. Om het natuurlijke rottingsproces van de huid tegen te gaan, looit men namelijk het leer. Hierdoor stopt de biologische afbreekbaarheid. Voor het looien worden zeer giftige stoffen gebruikt. De hoeveelheid afval en vervuiling afkomstig van de leerindustrie is enorm. De chemicaliën die gebruikt worden in de leerindustrie zijn zo giftig dat mensen die werken in leerlooierijen meer dan gemiddeld lijden aan kanker en aandoeningen aan de luchtwegen.
Bovendien gebruikt de leerindustrie erg veel energie, water en grondstoffen.

Kunststof

Ondanks dat kunststof vaak wordt gezien als milieuvervuilend, is het vele malen milieuvriendelijker dan leer. De meeste schoenenwinkels verkopen ook kwalitatief goede schoenen van kunststof, kunstleer en stof. Handschoenen en andere kleding zijn uiteraard ook volop te koop van verschillende soorten stof en kunststof.

Milieutips

  • Koop schoenen van stof of kunststof, waar geen of zo weinig mogelijk leer in zit. Dit is te zien aan het label, zie het plaatje hiernaast. 
  • Koop handschoenen en kleding van (biologisch) katoen, linnen, acryl, of andere (kunst)stoffen.
  • Toe aan een nieuw bankstel? Kies voor stof of kunststof.
  • Doe zo lang mogelijk met je schoenen, kleding en andere spullen. Duurzaam duurt het langst! 
  • Zijn je schoenen of kleding toch versleten of passen ze niet meer, gooi ze dan in de speciale kledingcontainers, in de zak van Max of breng ze naar de kringloopwinkel of rommelmarkt.

zondag 1 september 2013

Papierbesparing

Brieven, kranten, folders, tijdschriften, printjes, kopietjes, enveloppen, boodschappenlijstjes, kassabonnen, dozen, wc-papier... Nederland behoort qua papierverbruik tot de top 10 van landen in de wereld.

Bossen

Deze papierbehoefte kost veel bossen, ruimte, energie en afvalstoffen. 
Vaak is er in die bossen weinig biodiversiteit en geen duurzaam bosbeheerOmdat monoculturen gevoelig zijn voor ziekten worden vaak veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bovendien wordt door houtkap het broeikaseffect versterkt, omdat CO2 vrijkomt die de bomen anders zouden vastleggen.

Kringlooppapier

Kringlooppapier is het meest milieuvriendelijke papier, qua houtverbruik, energieverbruik, luchtvervuiling (giftige stoffen, zwaveldioxide), waterverbruik, watervervuiling en afval. Kringlooppapier is tegenwoordig te koop in zeer goede kwaliteit en in verschillende kleuren. Printers en kopieerapparaten lopen er niet meer op vast.
Ook wc-papier, papieren zakdoekjes, tissues en zelfs maandverband e.d. zijn te koop van kringlooppapier. Nee, dat is niet hard en stoffig, maar gewoon zacht en comfortabel!

Voor houtvrij papier is veel hout nodig!

De term houtvrij is misleidend. Voor de productie van houtvrij papier kookt men het hout in een mengsel van chemicaliën, waardoor de lignine (houtstof) oplost en de cellulose achter blijft. Hierdoor is 'houtvrij' (=ligninevrij) papier van betere kwaliteit dan houthoudend papier, maar het rendement ligt veel lager. Voor de productie van houtvrij papier is namelijk twee keer zo veel hout nodig als voor de productie van houthoudend papier! Geen milieuvriendelijke keus dus.

Printen

Toen ik in de jaren '90 bij de Milieuzorggroep op mijn werk actief was, raadden we iedereen aan om vergaderstukken, uitnodigingen e.d. vooral niet per e-mail te versturen, want dan zou iedereen het enkelzijdig uitprinten. Bovendien kostte printen toen meer energie dan kopiëren. Dubbelzijdig kopiëren en in een envelop versturen was toen milieuvriendelijker. 
Nu is dat niet meer zo; printen en kopiëren gebeurt vaak met hetzelfde apparaat en kost evenveel energie en inkt. Bovendien kunnen de meeste printers nu ook dubbelzijdig printen. En zo niet, dan kun je 't altijd op de ouderwetse manier doen: eerst de oneven pagina's printen, dan het papier er weer in leggen en dan de even pagina's printen.
Het meest milieuvriendelijk is natuurlijk om niet te printen; gewoon van je scherm lezen. Met de komst van laptops en vooral tablets wordt er gelukkig minder geprint. Sinds ik een iPad heb print ik helemaal niets meer!

Milieutips

  • Stel kleinere marges, een kleinere regelafstand en een kleiner lettertype in om papier te besparen. 
  • Lees zoveel mogelijk (eerst) van het (computer/tablet)scherm, print zo weinig mogelijk uit. 
  • Als je een tablet hebt, kun je vergaderstukken, boeken, programma's e.d. makkelijk lezen op je tablet en hiermee veel papier besparen. 
  • Doe eerst een spellingscontrole en bekijk altijd eerst het afdrukvoorbeeld op het scherm voordat je print.
  • Stop kringlooppapier of papier met FSC-keurmerk in de printer en in het kopieerapparaat. In ieder geval geen 'houtvrij' papier.
  • Print en kopieer altijd dubbelzijdig.
  • Een kladversie printen of kopiëren kan heel goed op kladpapier (enkelzijdig bedrukt papier met een nog lege achterkant). 
  • Bij sommige printers kun je ook papier besparen door twee pagina's op één pagina te printen. 
  • Gebruik schrijfblokken dubbelzijdig. Bij links ingebonden blokken gaat dat makkelijker dan bij van boven ingebonden blokken.
  • Koop ook wc-papier, zakdoekjes, tissues e.d. van kringlooppapier en zonder opdruk.
  • Plak een nee-nee-sticker of nee-ja-sticker op je brievenbus om geen reclamefolders (en evt. huis-aan-huis-krantjes) meer te ontvangen.
  • Zeg je abonnement op tijdschriften die je niet leest op.
  • Via www.postfilter.nl kun je je adres laten blokkeren voor geadresseerde reclame.
  • Ook lege wc-rollen, kassabonnen, boodschappenlijstjes, dozen, (venster)enveloppen, folders, brieven en cadeaupapier mogen gewoon bij het oud papier.
  • Foto’s, bubbeltjesenveloppen, gelamineerd /geplastificeerd papier, waspapier en vies papier mogen niet bij het oud papier.


zondag 25 augustus 2013

Voedsel heeft de grootste invloed

Je kunt als consument van alles doen voor een beter milieu. Je afval scheiden, het licht uitdoen, de auto laten staan... Alle beetjes helpen. Maar de meeste invloed op het milieu heeft alles wat je eet en drinkt. 

20 tot 35 % van de milieubelasting en van de uitstoot van broeikasgassen komt door productie en consumptie van voeding.

De veeteelt is hierbij het belangrijkste. Om vlees, melk(producten) en eieren te maken, zijn uiteraard dieren nodig. Dieren eten veel veevoer en drinken veel water, hebben ruimte nodig, produceren heel veel mest, CO2 en het nog sterkere broeikasgas methaan. 18% van de uitstoot van broeikasgassen wordt door de veehouderij veroorzaakt.
vlees

Voor de productie van 1 kilo vlees is gemiddeld ongeveer 16 kilo veevoer (graan, mais, soja, etc.) nodig. Voor al dat veevoer zijn veel ruimte, water en bestrijdingsmiddelen nodig. 
En dan nog het transport van veevoer (vaak helemaal uit Zuid-Amerika) naar het vee, het transport van vee naar het slachthuis, het transport van vlees naar het vleesverwerkingsbedrijf en vervolgens naar de winkel.
Plantaardige voeding is dus een stuk duurzamer dan dierlijke.

Uiteraard maakt het veel uit waar je voedsel vandaan komtHoe dichterbij, hoe duurzamer. Voedsel uit een verwarmde kas of uit de diepvries heeft ook een grote milieubelasting. Beide kosten veel energie.

EKO-keurmerk
Biologisch voedsel is geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en
kunstmest. Het voedsel bevat ook geen kunstmatige toevoegingen zoals chemische kleurstoffen. Als het dierlijke voeding is, dan hebben de dieren biologisch voedsel gehad en zijn ze diervriendelijker behandeld (ze mogen bijvoorbeeld naar buiten) dan vee-industriedieren en scharreldieren.

koffieOok hoe je voeding verpakt is, de manier van koken, de hoeveelheid die je eet en welke tussendoortjes je eet en drinkt hebben invloed. De productie van bijvoorbeeld koffie en dranken met alcohol kosten helaas veel water en energie. Kraanwater is vele maken duurzamer dan flessenwater of andere verpakte dranken.

Voedselvoetafdruk

voedselafdruk
Hoeveel invloed je eten en drinken heeft op het milieu, kun je bepalen via de voedselafdruk van het VoedingscentrumMet deze test kun je ook uitproberen hoeveel het zou schelen als je bijvoorbeeld minder vlees zou eten of minder koffie zou drinken. Naast de voedselafdruk in hectare per jaar berekent de test ook het aantal benodigde liters water per dag. Ik scoor 0,7 hectare en 500 liter. De score van de gemiddelde Nederlander is echter 2,1 hectare en 3450 liter water!

Milieutips

  • Doe boodschappen op de fiets en neem je boodschappentas en boodschappenlijstje mee
  • Koop vooral streekproducten en groente & fruit van het seizoen
  • Koop zoveel mogelijk onverpakt of met weinig verpakkingen
  • Kook met weinig water, niet te lang en doe de deksel op de pan
  • Eet zoveel mogelijk plantaardige voeding, minder dierlijke voeding
  • Eet zoveel mogelijk biologische voeding
  • Drink vooral kraanwater en (kruiden)thee.
Bronnen:

zondag 18 augustus 2013

Energiezuinige verlichting

Voor m'n werk houd ik me al heel lang bezig met energiebesparing in de openbare verlichting. Maar van energiezuinige huishoudelijke verlichting weet ik uiteraard ook het een en ander. Ledlampen van goede kwaliteit zijn de duurzaamste keus.

Energie besparen met huishoudelijke verlichting

Gloeilampen
Halogeenlampen
Spaarlampen
Ledlampen

Milieutips

Gloeilampen zetten d.m.v. het gloeidraadje maar liefst 90 tot 95 % van de benodigde energie om in warmte en dus maar 5 tot 10 % in licht! De lumen/Watt-verhouding (hoeveelheid licht t.o.v. hoeveelheid elektriciteit) is maar 12 tot 15. Zonde van de energie toch? Als verwarming heb je er niet veel aan, o.a. omdat warmte omhoog stijgt en de meeste lampen hangen al tegen het plafond. 
Bovendien gaat een gemiddelde gloeilamp niet lang mee, zo'n 1.000 branduren.
Gelukkig mogen er bijna geen gloeilampen meer worden gemaakt en geïmporteerd in de Europese Unie. Door dit verbod wordt maar liefst 40 miljard kWh energie bespaard!

Halogeenlampen gaan langer mee dan gloeilampen. Ze zijn ook iets zuiniger, maar het scheelt niet veel. Zo'n 20 lumen per Watt. Ze produceren ook heel veel warmte. Bij de meeste halogeenlampen is bovendien een transformator nodig die ook energie gebruikt.

Spaarlampen en tl-buizen zijn beide fluorescentielampen. Het licht wordt geproduceerd door middel van kwikdamp, ultraviolette straling en fluorescerend poeder. 
Spaarlampen zijn ongeveer 4 tot 5x zo zuinig als gloeilampen. Efficiëntie: 55 tot 60 lumen per Watt. 
Bovendien gaan ze veel langer mee, zo'n 6.000 tot 10.000 branduren. Behalve als je ze steeds heel snel aan-uit-aan-uit doet; daar kunnen ze niet goed tegen.
Het is een misverstand dat spaarlampen gevaarlijk zouden zijn. Ja ze bevatten kwik (gloeilampen en halogeenlampen overigens ook!). Maar bij normaal gebruik komt dat kwik helemaal niet vrij. 
Ook is het een misverstand dat spaarlampen niet gezellig zouden zijn; ze zijn er inmiddels in diverse warmen tinten!

Ledlampen zijn in principe (als je goede kwaliteit van een goed merk koopt) nog zuiniger: gemiddeld ongeveer 8 tot 10x zo zuinig als gloeilampen. De efficiëntie verschilt nogal per soort, merk en kleur: 60 tot 250 lumen per Watt
LED staat voor Licht Emitterende (uitstralende) Diode. Een led schijnt heel gericht, dus heeft veel minder verstrooiing dan andere lamptypen. Mede daardoor is de hoeveelheid licht (per Watt) onder de lamp veel hoger. 
Belangrijk voordeel van ledlampen is dat ze heel erg lang meegaan, zo'n 50.000 branduren. Het maakt daarbij niet uit hoe vaak of hoe snel je de lamp aan en uit doet. Leds gaan zelfs langer mee en gebruiken minder energie als ze knipperen dan als ze continu branden.
Handig bij ledlampen is ook: als je ze bijvoorbeeld 50% dimt, dan gebruiken ze ook maar 50% energie. Bij alle andere lampen is dat niet het geval, die gebruiken dan nog minstens 70% energie.
Het is een misverstand dat ledlampen niet gezellig zouden zijn; ze zijn te koop in vele kleuren, inclusief veel warme tinten!

  • Vervang alle gloeilampen in huis door ledlampen of spaarlampen. Vergeet ook het lampje in de afzuigkap niet.
  • Ook als een gloeilamp nog niet kapot is, of zelfs nog nieuw is, is het milieuvriendelijker om hem weg te gooien en door een spaar- of ledlamp te vervangen.
  • Voor plekken waar het licht meestal maar kort aan is of vaak aan en uit gaat (wc, gang) zijn ledlampen ideaal. Sparlampen zijn geschikt voor ruimten waar het licht langer brandt (woonkamer).
  • Let bij aankoop van spaarlampen en ledlampen op het energielabel en op op het aantal lumen per Watt (de hoeveelheid licht per hoeveelheid elektriciteit).
  • Let bij aankoop van ledlampen ook op de hoeveelheid Kelvin (K): hoe hoger het aantal Kelvin, hoe zuiniger de lamp, maar hoe 'kouder' de kleur. 
  • Ook al heb je zuinige lampen, doe nog steeds het licht uit als je de kamer (of gang, wc, keuken, etc.) verlaat. Spaarlampen en tl kun je aan laten als je binnen een paar minuten terug bent. Duurt het langer, dan is het efficiënter om ze uit te doen.
  • Alle spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en halogeenlampen moeten apart worden ingeleverd bij het chemisch afval.

Bronnen:

zondag 11 augustus 2013

Eindelijk milieutips bloggen en twitteren!

Dyana Loehr
Ik was het al jaren van plan. Op Twitter (ik twitter sinds juli 2010 als @DyanaLoehr) hebben mensen ook wel 'ns gevraagd of ik geen blog had. Nee, dat leek me wel leuk, maar geen tijd voor...
Inmiddels zat er van alles in m'n hoofd. Maar het kwam er steeds niet van om m'n gedachten in te typen. En nu dan eindelijk begin ik toch!

Alle beetjes helpen

Ik ben van plan om vooral over milieutips te bloggen, dat wil zeggen tips voor duurzaam, milieuvriendelijk, milieubewust gedrag. Huis-, tuin- en keuken-tips zeg maar. 'Open deuren', waar misschien toch nog niet iedereen aan gedacht had, maar ook wat minder vanzelfsprekende dingen. In de hoop dan er mensen zijn die er wat mee doen, waardoor het milieu weer een klein stukje beter wordt. Alle beetjes helpen!

Milieutips.info

Al heel lang heb ik een website www.milieutips.info. Voeger stond daar veel informatie op over duurzame voeding, kantoorartikelen, papierbesparing etc. Ik schreef ook artikelen over milieu-onderwerpen voor een kerkblad (waar ze met veel gezeur werden ontvangen...) en later in het blad van GroenLinks IJsselstein (waar ze met veel gejuich werden ontvangen!). Toen we thuis overgingen op een andere internetprovider heb ik de oude milieutips-website weggegooid, en alleen die artikelen op een nieuwe website milieutips.info gezet. Met het idee die site ooit nog eens uit te bouwen...
Mocht deze blog-website een succes worden, dan maak ik hier milieutips.info van en gaat die andere weg.

Twitter

Milieutips
Al in juni 2011 had ik het twitteraccount @Milieutips aangemaakt. Om te voorkomen dat iemand anders het zou inpikken, haha. ;-) In juli 2013 heb ik eindelijk het account in gebruik genomen. Het streven is dagelijks (soms wat vaker, soms wat minder) een #Milieutip. Altijd positief geformuleerd, om duurzaam gedrag te stimuleren. Dus niet 'vlees eten en auto rijden is slecht voor het milieu' maar 'vegetarisch eten en fietsen is duurzaam, milieuvriendelijk'.
Ook deze blogs zal ik natuurlijk via dit twitteraccount delen.