20 tot 35 % van de milieubelasting en van de uitstoot van broeikasgassen komt door productie en consumptie van voeding.
De veeteelt is hierbij het belangrijkste. Om vlees, melk(producten) en eieren te maken, zijn uiteraard dieren nodig. Dieren eten veel veevoer en drinken veel water, hebben ruimte nodig, produceren heel veel mest, CO2 en het nog sterkere broeikasgas methaan. 18% van de uitstoot van broeikasgassen wordt door de veehouderij veroorzaakt.Voor de productie van 1 kilo vlees is gemiddeld ongeveer 16 kilo veevoer (graan, mais, soja, etc.) nodig. Voor al dat veevoer zijn veel ruimte, water en bestrijdingsmiddelen nodig.
En dan nog het transport van veevoer (vaak helemaal uit Zuid-Amerika) naar het vee, het transport van vee naar het slachthuis, het transport van vlees naar het vleesverwerkingsbedrijf en vervolgens naar de winkel.
Plantaardige voeding is dus een stuk duurzamer dan dierlijke.
Uiteraard maakt het veel uit waar je voedsel vandaan komt. Hoe dichterbij, hoe duurzamer. Voedsel uit een verwarmde kas of uit de diepvries heeft ook een grote milieubelasting. Beide kosten veel energie.
Biologisch voedsel is geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en
kunstmest. Het voedsel bevat ook geen kunstmatige toevoegingen zoals chemische kleurstoffen. Als het dierlijke voeding is, dan hebben de dieren biologisch voedsel gehad en zijn ze diervriendelijker behandeld (ze mogen bijvoorbeeld naar buiten) dan vee-industriedieren en scharreldieren.

Voedselvoetafdruk
Hoeveel invloed je eten en drinken heeft op het milieu, kun je bepalen via de voedselafdruk van het Voedingscentrum. Met deze test kun je ook uitproberen hoeveel het zou schelen als je bijvoorbeeld minder vlees zou eten of minder koffie zou drinken. Naast de voedselafdruk in hectare per jaar berekent de test ook het aantal benodigde liters water per dag. Ik scoor 0,7 hectare en 500 liter. De score van de gemiddelde Nederlander is echter 2,1 hectare en 3450 liter water!Milieutips
- Doe boodschappen op de fiets en neem je boodschappentas en boodschappenlijstje mee
- Koop vooral streekproducten en groente & fruit van het seizoen
- Koop zoveel mogelijk onverpakt of met weinig verpakkingen
- Kook met weinig water, niet te lang en doe de deksel op de pan
- Eet zoveel mogelijk plantaardige voeding, minder dierlijke voeding
- Eet zoveel mogelijk biologische voeding
- Drink vooral kraanwater en (kruiden)thee.
Bronnen:
- http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/milieu-en-klimaat/voedselafdruk.aspx
- http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Factsheet%20Duurzaam%20eten.pdf
- http://www.krnwtr-drinkkraanwater.nl/2010/03/de-watervoetafdruk-van-koffie-en-andere-producten/
- http://www.vegetariers.nl/waarom-vegetarisch/voor-het-milieu
- http://www.lekkerplantaardig.net/milieu.htm