Welkom op mijn blog met tips voor duurzaam, milieubewust, milieuvriendelijk en diervriendelijk gedrag. Huis-, tuin- en keuken-tips. 'Open deuren', maar ook wat minder vanzelfsprekende dingen. Hopelijk zijn er velen die er iets mee doen, waardoor het milieu weer een klein stukje beter wordt. Alle beetjes helpen!

zondag 25 augustus 2013

Voedsel heeft de grootste invloed

Je kunt als consument van alles doen voor een beter milieu. Je afval scheiden, het licht uitdoen, de auto laten staan... Alle beetjes helpen. Maar de meeste invloed op het milieu heeft alles wat je eet en drinkt. 

20 tot 35 % van de milieubelasting en van de uitstoot van broeikasgassen komt door productie en consumptie van voeding.

De veeteelt is hierbij het belangrijkste. Om vlees, melk(producten) en eieren te maken, zijn uiteraard dieren nodig. Dieren eten veel veevoer en drinken veel water, hebben ruimte nodig, produceren heel veel mest, CO2 en het nog sterkere broeikasgas methaan. 18% van de uitstoot van broeikasgassen wordt door de veehouderij veroorzaakt.
vlees

Voor de productie van 1 kilo vlees is gemiddeld ongeveer 16 kilo veevoer (graan, mais, soja, etc.) nodig. Voor al dat veevoer zijn veel ruimte, water en bestrijdingsmiddelen nodig. 
En dan nog het transport van veevoer (vaak helemaal uit Zuid-Amerika) naar het vee, het transport van vee naar het slachthuis, het transport van vlees naar het vleesverwerkingsbedrijf en vervolgens naar de winkel.
Plantaardige voeding is dus een stuk duurzamer dan dierlijke.

Uiteraard maakt het veel uit waar je voedsel vandaan komtHoe dichterbij, hoe duurzamer. Voedsel uit een verwarmde kas of uit de diepvries heeft ook een grote milieubelasting. Beide kosten veel energie.

EKO-keurmerk
Biologisch voedsel is geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en
kunstmest. Het voedsel bevat ook geen kunstmatige toevoegingen zoals chemische kleurstoffen. Als het dierlijke voeding is, dan hebben de dieren biologisch voedsel gehad en zijn ze diervriendelijker behandeld (ze mogen bijvoorbeeld naar buiten) dan vee-industriedieren en scharreldieren.

koffieOok hoe je voeding verpakt is, de manier van koken, de hoeveelheid die je eet en welke tussendoortjes je eet en drinkt hebben invloed. De productie van bijvoorbeeld koffie en dranken met alcohol kosten helaas veel water en energie. Kraanwater is vele maken duurzamer dan flessenwater of andere verpakte dranken.

Voedselvoetafdruk

voedselafdruk
Hoeveel invloed je eten en drinken heeft op het milieu, kun je bepalen via de voedselafdruk van het VoedingscentrumMet deze test kun je ook uitproberen hoeveel het zou schelen als je bijvoorbeeld minder vlees zou eten of minder koffie zou drinken. Naast de voedselafdruk in hectare per jaar berekent de test ook het aantal benodigde liters water per dag. Ik scoor 0,7 hectare en 500 liter. De score van de gemiddelde Nederlander is echter 2,1 hectare en 3450 liter water!

Milieutips

  • Doe boodschappen op de fiets en neem je boodschappentas en boodschappenlijstje mee
  • Koop vooral streekproducten en groente & fruit van het seizoen
  • Koop zoveel mogelijk onverpakt of met weinig verpakkingen
  • Kook met weinig water, niet te lang en doe de deksel op de pan
  • Eet zoveel mogelijk plantaardige voeding, minder dierlijke voeding
  • Eet zoveel mogelijk biologische voeding
  • Drink vooral kraanwater en (kruiden)thee.
Bronnen:

zondag 18 augustus 2013

Energiezuinige verlichting

Voor m'n werk houd ik me al heel lang bezig met energiebesparing in de openbare verlichting. Maar van energiezuinige huishoudelijke verlichting weet ik uiteraard ook het een en ander. Ledlampen van goede kwaliteit zijn de duurzaamste keus.

Energie besparen met huishoudelijke verlichting

Gloeilampen
Halogeenlampen
Spaarlampen
Ledlampen

Milieutips

Gloeilampen zetten d.m.v. het gloeidraadje maar liefst 90 tot 95 % van de benodigde energie om in warmte en dus maar 5 tot 10 % in licht! De lumen/Watt-verhouding (hoeveelheid licht t.o.v. hoeveelheid elektriciteit) is maar 12 tot 15. Zonde van de energie toch? Als verwarming heb je er niet veel aan, o.a. omdat warmte omhoog stijgt en de meeste lampen hangen al tegen het plafond. 
Bovendien gaat een gemiddelde gloeilamp niet lang mee, zo'n 1.000 branduren.
Gelukkig mogen er bijna geen gloeilampen meer worden gemaakt en geïmporteerd in de Europese Unie. Door dit verbod wordt maar liefst 40 miljard kWh energie bespaard!

Halogeenlampen gaan langer mee dan gloeilampen. Ze zijn ook iets zuiniger, maar het scheelt niet veel. Zo'n 20 lumen per Watt. Ze produceren ook heel veel warmte. Bij de meeste halogeenlampen is bovendien een transformator nodig die ook energie gebruikt.

Spaarlampen en tl-buizen zijn beide fluorescentielampen. Het licht wordt geproduceerd door middel van kwikdamp, ultraviolette straling en fluorescerend poeder. 
Spaarlampen zijn ongeveer 4 tot 5x zo zuinig als gloeilampen. Efficiëntie: 55 tot 60 lumen per Watt. 
Bovendien gaan ze veel langer mee, zo'n 6.000 tot 10.000 branduren. Behalve als je ze steeds heel snel aan-uit-aan-uit doet; daar kunnen ze niet goed tegen.
Het is een misverstand dat spaarlampen gevaarlijk zouden zijn. Ja ze bevatten kwik (gloeilampen en halogeenlampen overigens ook!). Maar bij normaal gebruik komt dat kwik helemaal niet vrij. 
Ook is het een misverstand dat spaarlampen niet gezellig zouden zijn; ze zijn er inmiddels in diverse warmen tinten!

Ledlampen zijn in principe (als je goede kwaliteit van een goed merk koopt) nog zuiniger: gemiddeld ongeveer 8 tot 10x zo zuinig als gloeilampen. De efficiëntie verschilt nogal per soort, merk en kleur: 60 tot 250 lumen per Watt
LED staat voor Licht Emitterende (uitstralende) Diode. Een led schijnt heel gericht, dus heeft veel minder verstrooiing dan andere lamptypen. Mede daardoor is de hoeveelheid licht (per Watt) onder de lamp veel hoger. 
Belangrijk voordeel van ledlampen is dat ze heel erg lang meegaan, zo'n 50.000 branduren. Het maakt daarbij niet uit hoe vaak of hoe snel je de lamp aan en uit doet. Leds gaan zelfs langer mee en gebruiken minder energie als ze knipperen dan als ze continu branden.
Handig bij ledlampen is ook: als je ze bijvoorbeeld 50% dimt, dan gebruiken ze ook maar 50% energie. Bij alle andere lampen is dat niet het geval, die gebruiken dan nog minstens 70% energie.
Het is een misverstand dat ledlampen niet gezellig zouden zijn; ze zijn te koop in vele kleuren, inclusief veel warme tinten!

  • Vervang alle gloeilampen in huis door ledlampen of spaarlampen. Vergeet ook het lampje in de afzuigkap niet.
  • Ook als een gloeilamp nog niet kapot is, of zelfs nog nieuw is, is het milieuvriendelijker om hem weg te gooien en door een spaar- of ledlamp te vervangen.
  • Voor plekken waar het licht meestal maar kort aan is of vaak aan en uit gaat (wc, gang) zijn ledlampen ideaal. Sparlampen zijn geschikt voor ruimten waar het licht langer brandt (woonkamer).
  • Let bij aankoop van spaarlampen en ledlampen op het energielabel en op op het aantal lumen per Watt (de hoeveelheid licht per hoeveelheid elektriciteit).
  • Let bij aankoop van ledlampen ook op de hoeveelheid Kelvin (K): hoe hoger het aantal Kelvin, hoe zuiniger de lamp, maar hoe 'kouder' de kleur. 
  • Ook al heb je zuinige lampen, doe nog steeds het licht uit als je de kamer (of gang, wc, keuken, etc.) verlaat. Spaarlampen en tl kun je aan laten als je binnen een paar minuten terug bent. Duurt het langer, dan is het efficiënter om ze uit te doen.
  • Alle spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en halogeenlampen moeten apart worden ingeleverd bij het chemisch afval.

Bronnen:

zondag 11 augustus 2013

Eindelijk milieutips bloggen en twitteren!

Dyana Loehr
Ik was het al jaren van plan. Op Twitter (ik twitter sinds juli 2010 als @DyanaLoehr) hebben mensen ook wel 'ns gevraagd of ik geen blog had. Nee, dat leek me wel leuk, maar geen tijd voor...
Inmiddels zat er van alles in m'n hoofd. Maar het kwam er steeds niet van om m'n gedachten in te typen. En nu dan eindelijk begin ik toch!

Alle beetjes helpen

Ik ben van plan om vooral over milieutips te bloggen, dat wil zeggen tips voor duurzaam, milieuvriendelijk, milieubewust gedrag. Huis-, tuin- en keuken-tips zeg maar. 'Open deuren', waar misschien toch nog niet iedereen aan gedacht had, maar ook wat minder vanzelfsprekende dingen. In de hoop dan er mensen zijn die er wat mee doen, waardoor het milieu weer een klein stukje beter wordt. Alle beetjes helpen!

Milieutips.info

Al heel lang heb ik een website www.milieutips.info. Voeger stond daar veel informatie op over duurzame voeding, kantoorartikelen, papierbesparing etc. Ik schreef ook artikelen over milieu-onderwerpen voor een kerkblad (waar ze met veel gezeur werden ontvangen...) en later in het blad van GroenLinks IJsselstein (waar ze met veel gejuich werden ontvangen!). Toen we thuis overgingen op een andere internetprovider heb ik de oude milieutips-website weggegooid, en alleen die artikelen op een nieuwe website milieutips.info gezet. Met het idee die site ooit nog eens uit te bouwen...
Mocht deze blog-website een succes worden, dan maak ik hier milieutips.info van en gaat die andere weg.

Twitter

Milieutips
Al in juni 2011 had ik het twitteraccount @Milieutips aangemaakt. Om te voorkomen dat iemand anders het zou inpikken, haha. ;-) In juli 2013 heb ik eindelijk het account in gebruik genomen. Het streven is dagelijks (soms wat vaker, soms wat minder) een #Milieutip. Altijd positief geformuleerd, om duurzaam gedrag te stimuleren. Dus niet 'vlees eten en auto rijden is slecht voor het milieu' maar 'vegetarisch eten en fietsen is duurzaam, milieuvriendelijk'.
Ook deze blogs zal ik natuurlijk via dit twitteraccount delen.